Klubben ble stiftet 26 april 1903, da de baskiske studentene ville danne en gruppe som kunne konkurrere med de aller beste fotballspillerne. Den første presidenten var Don Enrique Allende som var en iherdig fotballentusiast. Laget var knapt stiftet da de spilte sine første kamper, i den gang hvite og blå skjorter, med hvite eller svarte shortser.

39F6665500000578-0-image-a-7_1478030390202Klubbens første hjemmebane var området bak murene til Buen Retiro- parken, og her ble det spilt kamper en god stund.

I 1911 skiftet laget fargene på drakten til rød og hvit-stripete mønster. Fra det året fikk de det velkjente navnet “Colchoneros” som betyr madrassene. Det var fordi draktene lignet på madrass-trekkene som var vanlig på den tiden.

I 1913 fikk de endelig bygget en arena som skulle vise at klubben var blant de beste og største i hele Spania. Denne fotballbanen ble kalt O´Donell, og takket være president Julian Ruete, ble stadion bygget dette året.

Da laget gikk inn i sitt 15 år fikk de endelig laget en logo som skulle bli deres kjennemerke som ble frontet på den tids sportsavis, nemlig Madrid-Sport-avisen. Merket har siden den gang forblitt uforandret.

Det skulle gå neste 18 år før laget tok sin første tittel, for i 1921 tok de gullet i serien foran Madrid, den gang på nest øverste nivå.

I 1925 var det klart for et nytt stadion, nemlig “Metropolitano”, som rommet hele 25000 elleville tilskuere. Nå fulgte flere år med suksess, blant annet seier mot byrival Real Madrid.

På 1940-tallet ble en legendarisk årgang startet, med angrepsrekka “de silkemyke angriperne”, med Juncosa, Vidal Silva, Campos og Esoudero i spissen, og senere signerte storheter som Carlison, Domingo og Ben Barek under. Alle var profesjonelle fotballspillere.

Senere skapte Collar og Piero en “infernalsk” venstreving, hvor de to skapte mye uro og problemer for motstanderne. Flere titler ble hentet hjem, og laget var og ble en selvfølge i den øverste divisjonen.

Det skulle gå mange år før Atletico Madrid tok sin første cup.-tittel, men ved hjelp av treneren Villalonga tok de tittelen fra Real Madrid i sesongen 1959/60. Det samme skjedde året etter, og Atletico Madrid var absolutt storebror i den spanske hovedstaden.

Det var nå duket for spill utenfor landets grenser, og det påfølgende året gikk de helt til topps i cupvinner-cupen. Der slo de Fiorentina 3-0 etter å ha spilt uavgjort i den første finalekampen.

Det var nå på tide å øke kapasiteten, og dette nye stadion “Manzanares”, senere Calderon, stod ferdig i 1966. Dette stadion var en av de første i sitt slag, med kun sitteplasser.

Det var nå klart for at den franske storspilleren Marcel Domingo skulle bli trener for laget, og 70-årene ble en kavalkade av titler og store resultat.

På 80-tallet tok de sin første supercup-tittel, og på 90-tallet fortsatte en rekke med suksesser både i serie og cup, og for første gang vinner de både serie og cup i samme år, nemlig sesongen 1995/96.

Men suksessen skulle gå de sindige spanjolene til hodet, og noen år etter rykket laget ned.

Men da laget rundet 100 år var det en spiller som fikk motstanderne til å sperre øynene opp, nemlig den unge Fernando Torres. Senere har de tatt sitt tiende cup-gull, nytt stadium Vicente Calderon, og serie-gull i 2013/14.

Klubben har en minnerik historie med mange titler og storheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *