I en tid hvor vi alle har nær kontakt med det amerikanske nyhetsbilde, og deres språkbruk, så er det sikkert mange som har lagt merke til at football for amerikanere er det spillet hvor man knuffer og bærer ballen i hendene, mens soccer er ordet som de bruker når de snakker om det spillet hvor man ikke knuffer så mye, og heller ikke bærer ballen i hendene.

Derfor fører det ofte til en viss forargelse hos mange, når de hører Soccer blir brukt som et begrep for å beskrive det som for oss er ekte fotball. Denne artikkelen er i så måte et forsøk på å demme opp litt av denne forargelsen, samtidig som vi kan se litt på hva som egentlig kalles for fotball i den store verden utenfor grensene til det lille Norge.

Mye spill rundt ballen

the-ball-stadion-football-the-pitch-47730Som de fleste vet begynte fotball egentlig som mange forskjellige former for knuffing, rundt en relativt rund gjenstand. Ofte gikk det hele bare ut på å skade motstandernes spillere, slik som i bedriftsfotball i dag, men noen ganger var det også målstenger eller liknende inkludert. Dette med å skade motstandernes spillere var forresten noe som også gikk igjen i begynnelsen av organisert fotball i England også, da ordentlige støvler med ståltupp og pigger (ikke slike pinglepigger av plast, men faktiske pigger eller spiker) ble ansett som en del av grunnutrustningen.

I hovedsak ble slike ballspill spilt av full pøbel når de hadde fri, og ofte var hele spillet også en god del som en organisert slosskamp, hvor det ble ansett som ufint med munnkroker og tommelfingre i øynene på motstanderen. Derfor var gatefotball også lenge forbudt, både på grunn av dødsfallene, så vel som hærverket på andres eiendom, og opptøyene som fulgte i gatene, som var en del av et godt spill.

Tidlige forsøk på å temme pøbelen

Grunnen til at England ble en ledende fotballnasjon var at man her forsøkte å temme pøbelen sine voldelige utskeielser, samtidig som man ville at overklassens barn også skulle bygge karakter ved å knuffe hverandre. Løsningen ble et kompromiss hvor man laget flere regelverk som skulle begrense de verste eksessene, samtidig som det var rom for litt organisert knuffing og høylytt roping. Lag og foreninger, så vel som en del private skoler utga utover slutten på 1700-tallet flere regelverk for hvordan de ønsket at fotball skulle spilles hos dem. Det førte også til at forskjellige regler slo gjennom, og at det ble skapt flere distinkte spill, av det som tidligere hadde vært en eneste stor mølje.

Soccer blir til som en spesifikk betegnelse

Blant de spillene som oppstod i perioden, og som overlever til i dag, finner vi både rugby som har flere regelsett, grid-iron (amerikansk) fotball, og gallisk fotball. Det finnes også egne lokale varianter, som i Firenze, hvor Calcio-fotball har blitt spilt på byens torv siden 1500-tallet, mellom forskjellige lag basert på nabolagene til militsen. For å skille mellom spillene ble soccer en forkortelse på foreningsfotball, et varig begrep for alle som fulgte FIFA sine regler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *