Den spanske kongepokalen

Copa del Rey er en årlig cup for de spanske fotballagene. Cupens fulle navn er Copa de Senior Majestet El Rey Don Juan Carlos I, eller på norsk; Koppen til Hans Majestet, Kongen Herren Johan Karl I. Cupen oppstod egentlig som Cupen til byrådet i Madrid i 1903. Det var den første nasjonale tevlingen i fotball, hvor lag fra hele landet var inviterte til å delta.

copadelreyCupen har på grunn av den turbulente politikken i Spania byttet navn veldig mange ganger.

Den var fra 1905 til 1932 kjent som Cupen til Hans Majestet Alfonso XIII. Da den sosialistiske regjeringen avsatte kongen i 1932, så byttet Cupen selvfølgelig navn igjen. Fra 1932, frem til Francos kupp var turneringen kjent under navnet, Cupen til Presidenten av Republikken, mens den etter Francos oppnevnelse som diktator, ble kjent under navnet Copa de Senior de Estado El Generalissimo, -Generalens cup.

Etter demokratiseringen på begynnelsen av 80-tallet har Cupen igjen fått kongen av Spania som skjermherre. Samtidig omtaler de som er mindre vennlige ovenfor monarkiet, Cupen som Cupen til kongen av fotballen.

Den spanske serien bli ikke startet før i 1928, så lenge var Cupen det eneste mesterskapet hvor klubblag fra hele Spania møttes. Cupen var lenge det største og hele det regionale ligaspillet munnet ut i æren av å få anledning til å presentere provinsen i den store Cupen. I dag er deltagelse i gruppespillene for Cupen begrenset til lag i de øverste to divisjonene i serien, førstedivisjon og Annen divisjon A, samt de øverste 23 lagene fra Annen Divisjon B, samt vinnerlaget fra Tredje Divisjon anledning til å delta, om det er et A-lag. Vinneren av Cupen får automatisk anledning til å delta i den Spanske Supercupen, så vel som en deltakerplass i Europa Ligaen i neste sesong.

Atletico Madrid og Copa del Rey

Atletico har ikke klart å nå helt til toppen når det kommer til Copa del Rey i løpet av de siste årene, men de har ikke noe å skamme seg over på denne kanten. Sist i 2015 spilte Atletico Madrid i finalen mot FC Barcelona, men tapte 3 – 1. I 2013 vant de faktisk Cupen, og i årene tett før dette vat Atletico Madrid alltid i teten når det kom til sluttspillet, med flere deltakelser i løpet av årene. Seierne i Cupen har kommet litt spredd for laget, men de vant i 1996, så vel som i 92 og 91, så vel som i 84 og 85.

Den gamle moderklubben Athletico Bilbao har derimot en langt sterkere tradisjon for å stikke av med cupen, med en lang rekke seiere som strekker seg over helheten av det siste århundret. Bilbao har likevel dabbet av de siste årene, på grunn av at de fokuserer på å hjemmedyrke alle sine spillere som blodekte baskere. Et annet sterkt klubblag som dukker opp mer hyppig i statistikkene er FC Barcelona, som har holdt koken stødig, frem til den dag i dag, med siste cup-seier i 2015, spilt på hjemmebanen til Atletico Madrid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *