Republikkes nederlag for General Franco sitt statskupp førte med seg en del forandringer for Athletic Club Madrid. Ikke bare hadde flere av spillerne blitt drept under krigshandlingene, men klubben befant seg også i en vanskelig politisk situasjon. Baskiske nasjonalister og Franco-Falangister ble aldri helt enige, og partisankamper mot baskerne fortsatte til langt ute på førtitallet, på samme vis som det senere Spania haller ikke klarte å slutte fred med det staten betegnet som Baskiske Terrorister i organisasjoner som ETA. Athletic Club Madrid sine forbindelser til Bilbao, som den dag i dag er et Baskisk Nasjonalistlag, ble til en ulempe, som ledet til at klubben ble slått sammen med et lag som var absolutt lojalt til Fascist-regimet.

1818119I 1939 begynte landet igjen å være i en så ordnet tilstand at det kunne finne sted vanlige ligaspill i førstedivisjonen. Aviacion Nacional de Zaragoza, bestående av medlemmer av det Spanske Flyvåpnet, ble slått sammen med Athletic, for å danne laget Athletic Aviacion de Madrid. Grunnen var at laget var blitt lovet en plass i den første divisjonen, men at de ble nektet deltagelse uten å kvalifisere seg.

Rent sportslig sett var det fordelaktig å bli forsterket med medlemmer av flyvåpnet, som også presterte bra på banen. Athletic Aviacion de Madrid vant Primera Liga, både i 1940, så vel som i 1941.

I 1941 kommer neste navnebytte

I 1941 kom det et edikt fra General Francisco Franco, som forbød spanske fotballag å benytte seg av utenlandske navn. For Athletic ble byttet enkelt. Klubben gikk over til å kalle seg Atletico Aviacion de Madrid. I løpet av tiden ble de tidlige militære forbindelsene svekket, slik at klubben i 1947 kunne føle seg fri til å fjerne det militære vedhenget i navnet. Heretter er klubben kjent under dagens navn, Club Atletico de Madrid. Navnebyttet brakte med seg flaks, og samme året ble erkefienden, Real Madrid slått med 5-0 i en fullsatt Estadio Metropolitano. Det er deres største seier i by-derbyet til dags dato.

Gullalderen fra 1947 til 1965

Den gyldne perioden for Atletico, med mange seire, og gode plasseringer er definitivt perioden mellom midten av førtitallet, til midten av sekstitallet. Ligaen ble igjen vunnet i 1950, så vel som i 1951, selv om de utover perioden måtte se seg overskygget av Real Madrid, Barcelona, så vel som Atletico Bilbao. Likevel snakker vi fortsatt om et hungrig lag som ligger og glefser i teten av spansk fotball. I 1960, så vel som i 1961 vinner Atletico Madrid kongepokalen, Copa del Rey begge årene, og i 1962 klarer de å vinne Europacupen, ved å slå Firenze 3 – 0.

Etter 1961, og frem til 1980 er Real Madrid den dominante kraften i den spanske ligaen, og de vinner til sammen 14 ganger i løpet av denne perioden. Likevel var det kun Atletico som ble til en ekte utfordrer som Real kunne bryne seg på. Atletico vant Ligaen i 1965, i 72, så vel som i 1976. I 1965 var de også det første laget til å slå Real på hjemmebane i løpet av de siste 8 årene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *